05-09-08

Nou vraag ik me ...

Een eigen huis een plek onder de zon ...

Dit artikel vond ik in het Nieuwsblad. Nu vraag ik me af waar ze de cijfers halen.  Vooral volgende zin vind ik toch wel zorgwekkend: "de meerderheid van de volwassenen leeft met een partner. Meestal hebben ze allebei een inkomen en dan lijkt 3.500 euro als gemiddelde voor een paar wel wat weinig"
Ik weet niet welke mensen ze hebben ondervraagd, maar een gemiddeld inkomen van 3500 per koppel. Was het maar waar. En ik heb ook gestudeerd en Chris werkt al 8 jaar dus ook niet echt beginnend, ook nog niet lang lang maar toch.

Maar goed, hier het artikel:

Met gewoon loon blijft eigen huis verre droom

Weinig Belgen kunnen nog zonder hulp van hun (groot-)ouders een woning kopen. Zelfs met een loon op directieniveau val je al in 110 Vlaamse gemeenten uit de boot. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Trends.

Woningen zijn de jongste jaren zo duur geworden dat steeds minder Belgen zich er nog een kunnen veroorloven, zeker als ze instapklaar moeten zijn en de komende jaren dus geen renovaties nodig hebben. Zoals te verwachten was, spant Brussel daarbij de kroon, maar ook in Vlaanderen zet de toestand aan het denken.

Zelfs iemand met een modale directiefunctie of een gehuwd paar dat ten minste 3.500 euro netto per maand verdient, kan in Brussel enkel nog in Sint-Jans-Molenbeek terecht. En dan moet je nog vrede nemen met een gemiddelde of 'mediane' woning, met vooruitzicht op renovatiekosten dus. Een instapklaar huis of appartement kopen lukt nergens meer in de hoofdstad.

Tot dat besluit komt Trends , dat eerst naging hoeveel verscheidene beroepscategorieën gemiddeld verdienen en er dan van uitging dat de volledige aankoopsom geleend moet worden. Het eigen spaarboekje, zo wordt verondersteld, volstaat om de notariskosten te betalen. Er werd van uitgegaan dat een derde van het loon aan de lening kan besteed worden.

Die uitgangspunten zijn wat aanvechtbaar. Weliswaar neemt het aantal alleenstaanden in dit land snel toe, maar de meerderheid van de volwassenen leeft met een partner. Meestal hebben ze allebei een inkomen en dan lijkt 3.500 euro als gemiddelde voor een paar wel wat weinig, tenzij beiden een uitvoerende functie hebben of als het om jonge mensen gaat die nog aan het begin van hun carrière staan.

Tegelijk is het maar de vraag waarom een alleenstaande een modale woning zou kopen, want die is allicht te groot voor zijn behoeften. Ondanks die nuanceringen zijn de resultaten van het onderzoek opvallend.

In Vlaanderen zijn woningen duidelijk duurder dan in Wallonië, dat is bekend. Iemand met een 'uitvoerende' functie, die gemiddeld 1.655 euro netto per maand verdient, kan in Vlaanderen nergens nog een gemiddelde woning op de kop tikken. In Wallonië kan dat nog in 24 gemeenten.

Directeurs hebben met een gemiddeld netto-inkomen van net geen 4.000 euro uiteraard een ruimere keuze, maar ook zij kunnen al in 110 Vlaamse gemeenten niet meer terecht voor een instapklare woning. Wie in Vlaanderen met minder dan een gemiddeld managersloon van net geen 3.000 euro op zoek gaat naar een instapklare woning, heeft eigenlijk nog nauwelijks keuze. Een inkomen van 2.400 euro netto is zowat de drempel, rekent Trends voor in zijn vastgoedgids.

Gehuwde paren met een gezamenlijk maandloon van 3.500 euro kunnen zich in drie kwart van de Vlaamse gemeenten nog een gemiddelde woning aanschaffen, waarbij voor de komende jaren onvermijdelijk rekening moet worden gehouden met renovatiekosten.

Willen ze die kosten vermijden en kiezen ze voor een instapklare woning, dan kunnen ze zich in twee derde van de gemeenten de moeite van het zoeken besparen. Of anders moeten ze de taalgrens oversteken. Daar kunnen ze nog in bijna 60 procent van de gemeenten aan hun trekken komen.

Trends bekeek de zaak ook langs de andere kant en ging na hoeveel je in ons land moet verdienen om een woning van 150.000 euro te kopen, zowat de gemiddelde prijs in België. Uitgaande van een lening met vaste rente en een looptijd van 25 jaar, moet het inkomen dan minstens 2.850 euro bedragen. In Vlaanderen, waar de gemiddelde prijs 162.500 euro bedraagt, moet het inkomen zeker 3.084 euro bedragen. In Wallonië volstaat 2.180 euro. In Brussel moet het loon al oplopen tot 5.316 euro.

Moet het echter een kant-en-klare woning zijn, dan loopt de gemiddelde prijs in Vlaanderen op tot 208.000 euro en moet het inkomen dus flirten met de 4.000 euro netto om de aankoop zonder risico's te kunnen overwegen. Niet verwonderlijk, besluit Trends , dat jonge mensen steeds meer huren in plaats van te kopen.

Sinds de verlaging van de registratierechten van 12,5 naar 10 procent, begin 2002, en het invoeren van de meeneembaarheid ervan, kozen veel jongeren voor de aankoop van een appartement of een klein huis. In het achterhoofd hadden ze dan al het plan om die kleinere woning, het liefst met een flinke meerwaarde, in te ruilen voor een grotere zodra gezinsuitbreiding die stap noodzakelijk zou maken. Een tijdlang konden ze de prijsstijgingen opvangen door gewoon meer te lenen, tot 120 procent van het aankoopbedrag. Maar sinds de kredietcrisis doen banken moeilijker, en dus wordt het opnieuw huren.

Makelaars stellen overigens meer in het algemeen vast dat steeds meer verkopen uiteindelijk niet doorgaan omdat de kandidaat-kopers geen lening krijgen.

15:59 Gepost door Ellebel in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: huis |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.